KISIRLAŞTIRMA EN BÜYÜK ÖNCELİĞİMİZ OLMALI
Çeşme sokaklarında sahipsiz 4000den fazla köpek ve bir o kadar da kedi dolaşmakta, bu hayvanlar kısırlaştırılmadıkları takdirde kontrolsüz bir şekilde üremeye devam edecekler. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde belediyeler sokak hayvanlarını kısırlaştırıp, aşılatıp yerlerine bırakmakla yükümlü ancak burada biz vatandaşlara da görev düşüyor. Sokağınızda, bölgenizde kısırlaşmamış kedi köpek gördünüzde lütfen belediyeye haber verin, sonuç alamazsanız derneğimizi arayıp yardım talep edebilir ya da eğer zaten size alışık bir hayvan ise kendi bölgenizdeki bir veterinere götürüp kendi imkanlarınızla kısırlaştırabilirsiniz. Takdir edersiniz ki ne belediyenin ne de derneğimizin tüm sorunların üstesinden tek başına gelebilecek kapasitesi yoktur ve her zaman sizlerden gelecek en ufak bir desteğe bile çok ihtiyaç vardır.
Kısılaştırma sadece sokaktaki hayvanlar için değil, sahipli hayvanlar için de tavsiye edilmektedir. Bir çok sağlık açısından faydası olmasının yanı sıra, ülkemizde o kadar çok yuva bulmayı bekleyen her cinsten kedi – köpek varken bir de evdeki hayvanınızı yavrulatıp sonra o yavrulara da ev aramak soruna ortak olmaktan başka işe yaramamaktadır…
Sonuçta yerel yönetimler, hayvan sahipleri, hayvan severler, gönüllü kişi ve kuruluşlar hatta tüm toplum aşılı, kısırlaştırılmış, kayıt altına alınmış, sağlıklı ve doğal ortamda yaşayan köpek – kediler konusunda işbirliği yapmak zorundadır. Kontrolsüz üremenin önünü almak dişi, erkek ayrımı yapmadan sokak hayvanı olsun, sahipli olsun tamamının kısırlaştırılmasıyla mümkündür.
KISIRLAŞTIRMANIN TIBBİ FAYDALARI
- Dişilerde üreme organlarının yani rahim ve yumurtalıkların kanser olma riskini ortadan kaldırır.
- Meme kanseri riskini ciddi oranda azaltır.
- Pyometra gibi üreme organlarına yönelik enfeksiyonların ortaya çıkma riskini ortadan kaldırır.
- Erkeklerde prostat ve testis kanserleri riskini ortadan kaldırır.
- Üreme organlarında görülen enfeksiyonların oluşmasını engeller.
- Özellikle dişi köpeklerde çok sık görülen “yalancı (hayali) gebelik” ve buna bağlı sağlık problemlerini ortadan kaldırır.
(Kaynak: Vet. Hek. Talat Gülbay)
SOSYAL FAYDALARI
- Köpeğiniz kızgınlık dönemi yaşamayacağı için evden kaçmaya çalışmayacaktır.
- Erkek köpekler dişi köpek için kavga etmeyecekler böylece mahallenizde, sokağınızda köpek kavgaları, birbirlerini yaralamaları gibi vakalar çok azalacaktır.
- Evdeki köpeğinizde agresivite sorunu varsa bunun da büyük ölçüde azaldığını gözlemleyeceksiniz, bu da onunla daha zevkli vakit geçirmeniz demektir, istenmeyen terk durumlarını da engeller.
KISIRLAŞTIRMA İŞLEMİ NE ZAMAN YAPILMALIDIR?
Dişiler ve erkekler 6 – 8 aylıktan itibaren kısırlaştırılabilir. Erginleşmeden kısırlaştırma yapmak doğru değildir. Erkek kedi-köpeğin yumurtalarının testis torbasına inmesi gerekmekte, dişinin de uterüsünün gelişmiş olması gereklidir.
Östrus (kızgınlık) döneminde, yalancı gebelik sürecinde, gebeliğin ileri dönemlerinde, doğumdan hemen sonra, yavrular sütten kesilmeden ve genel sağlık durumu kötü olanlarda operasyon YAPILMAMALIDIR.
KISIRLAŞTIRMA OPERASYONU ÖNCE VE SONRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?
Ameliyattan önce kedi – köpeğinize an az 12 saat yemek vermeyi kesmelisiniz. Su verilebilir. Yemek verilirse, hayvan kusar. Kısırlaştırma operasyonu sonunda tam olarak kendine gelmesi 12 saat sürer yemek ve su verilmez. Hayvanın yutma refleksi olmadığından nefes borusuna gıda maddesi kaçabilir. Tam olarak kendine gelmesi için kapalı yerde tutulmalı. Sallantılı yürüyeceğinden çarpıp yaralanmasına izin verilmemelidir.
Erkeklerin iyileşmesi dişiye göre daha çabuktur. 2 – 3 günlük bir sürede iyileşir. Dişide bu süre daha uzundur (7 – 10 gün gibi).
Kısırlaştırma sonrası dikkat edilecek en önemli husus artık fazla enerji harcamadığından, beslemede gıdayı azaltarak evcil hayvanınızın kilo almasını önlemektir. Egzersizlere de daha fazla zaman ayırmalıdır.
(Kaynak: Vet. Hek. İ. Serdar Sayar / Vet. Hek. Akın Topal)