[qa]

KISIRLAŞTIRMA EN BÜYÜK ÖNCELİĞİMİZ OLMALI

sokak-kopegi

 Çeşme sokaklarında sahipsiz 4000den fazla köpek ve bir o kadar da kedi dolaşmakta, bu hayvanlar kısırlaştırılmadıkları takdirde kontrolsüz bir şekilde üremeye devam edecekler. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde belediyeler sokak hayvanlarını kısırlaştırıp, aşılatıp yerlerine bırakmakla yükümlü ancak burada biz vatandaşlara da görev düşüyor. Sokağınızda, bölgenizde kısırlaşmamış kedi köpek gördünüzde lütfen belediyeye haber verin, sonuç alamazsanız derneğimizi arayıp yardım talep edebilir ya da eğer zaten size alışık bir hayvan ise kendi bölgenizdeki bir veterinere götürüp kendi imkanlarınızla kısırlaştırabilirsiniz. Takdir edersiniz ki ne belediyenin ne de derneğimizin tüm sorunların üstesinden tek başına gelebilecek kapasitesi yoktur ve her zaman sizlerden gelecek en ufak bir desteğe bile çok ihtiyaç vardır.

Kısılaştırma sadece sokaktaki hayvanlar için değil, sahipli hayvanlar için de tavsiye edilmektedir. Bir çok sağlık açısından faydası olmasının yanı sıra, ülkemizde o kadar çok yuva bulmayı bekleyen her cinsten kedi – köpek varken bir de evdeki hayvanınızı yavrulatıp sonra o yavrulara da ev aramak soruna ortak olmaktan başka işe yaramamaktadır…

Sonuçta yerel yönetimler, hayvan sahipleri, hayvan severler, gönüllü kişi ve kuruluşlar hatta tüm toplum aşılı, kısırlaştırılmış, kayıt altına alınmış, sağlıklı ve doğal ortamda yaşayan köpek – kediler konusunda işbirliği yapmak zorundadır. Kontrolsüz üremenin önünü almak dişi, erkek ayrımı yapmadan sokak hayvanı olsun, sahipli olsun tamamının kısırlaştırılmasıyla mümkündür.

KISIRLAŞTIRMANIN TIBBİ FAYDALARI

  • Dişilerde üreme organlarının yani rahim ve yumurtalıkların kanser olma riskini ortadan kaldırır.
  • Meme kanseri riskini ciddi oranda azaltır.
  • Pyometra gibi üreme organlarına yönelik enfeksiyonların ortaya çıkma riskini ortadan kaldırır.
  • Erkeklerde prostat ve testis kanserleri riskini ortadan kaldırır.
  • Üreme organlarında görülen enfeksiyonların oluşmasını engeller.
  • Özellikle dişi köpeklerde çok sık görülen “yalancı (hayali) gebelik” ve buna bağlı sağlık problemlerini ortadan kaldırır.

(Kaynak: Vet. Hek. Talat Gülbay)

SOSYAL FAYDALARI

  • Köpeğiniz kızgınlık dönemi yaşamayacağı için evden kaçmaya çalışmayacaktır.
  • Erkek köpekler dişi köpek için kavga etmeyecekler böylece mahallenizde, sokağınızda köpek kavgaları, birbirlerini yaralamaları gibi vakalar çok azalacaktır.
  • Evdeki köpeğinizde agresivite sorunu varsa bunun da büyük ölçüde azaldığını gözlemleyeceksiniz, bu da onunla daha zevkli vakit geçirmeniz demektir, istenmeyen terk durumlarını da engeller.

KISIRLAŞTIRMA İŞLEMİ NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

Dişiler ve erkekler 6 – 8 aylıktan itibaren kısırlaştırılabilir. Erginleşmeden kısırlaştırma yapmak doğru değildir. Erkek kedi-köpeğin yumurtalarının testis torbasına inmesi gerekmekte, dişinin de uterüsünün gelişmiş olması gereklidir.

Östrus (kızgınlık) döneminde, yalancı gebelik sürecinde, gebeliğin ileri dönemlerinde, doğumdan hemen sonra, yavrular sütten kesilmeden ve genel sağlık durumu kötü olanlarda operasyon YAPILMAMALIDIR.

KISIRLAŞTIRMA OPERASYONU ÖNCE VE SONRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?

Ameliyattan önce kedi – köpeğinize an az 12 saat yemek vermeyi kesmelisiniz. Su verilebilir. Yemek verilirse, hayvan kusar. Kısırlaştırma operasyonu sonunda tam olarak kendine gelmesi 12 saat sürer yemek ve su verilmez. Hayvanın yutma refleksi olmadığından nefes borusuna gıda maddesi kaçabilir. Tam olarak kendine gelmesi için kapalı yerde tutulmalı. Sallantılı yürüyeceğinden çarpıp yaralanmasına izin verilmemelidir.

Erkeklerin iyileşmesi dişiye göre daha çabuktur. 2 – 3 günlük bir sürede iyileşir. Dişide bu süre daha uzundur (7 – 10 gün gibi).

Kısırlaştırma sonrası dikkat edilecek en önemli husus artık fazla enerji harcamadığından, beslemede gıdayı azaltarak evcil hayvanınızın kilo almasını önlemektir. Egzersizlere de daha fazla zaman ayırmalıdır.

(Kaynak: Vet. Hek. İ. Serdar Sayar / Vet. Hek. Akın Topal)

SOKAKTAKİ DOSTLARIMIZA NASIL DESTEK OLABİLİRİZ?

DSC_1424

Sokakta yaşam savaşı veren hayvanların en büyük problemi – açlık, susuzluk ve kışın soğuktan korunma. Bu konuda siz hayvan severler de onlara bazı basit yöntemlerle destek olabilir, biraz olsun ömürlerini uzatabilirsiniz.

  • Susuzluk yaş / kış sokaktaki tüm canlılar için problem, kuşlar, kirpiler, arılar bile suya muhtaç.  Kapınızın önüne her gün bir kap su koyun ancak bu kabın düzenli olarak temizlenmesine dikkat edin ya da yoğurt kasesi koyacaksanız sık sık yenisi ile değiştirin, rüzgardan uçmaması için içine temiz bir taş koyun. Yazın kabı gölge bir yere bırakın, kışın da soğuktan donmaması için içine 1 damla zeytinyağ damlatabilirsiniz…
  • Eğer imkanınız varsa marketlerde ya da online sitelerde (örneğin www.temizmama.com, www.kolaymama.com, www.adresemama.com)  satılan köpek ya da kedi için kuru mama alıp her gün bir kap verebilirsiniz ya da evdeki yemek artıklarınızı biraz et ya da tavuk suyu ile karıştırıp da verebilirsiniz. Unutmayın ki ufalanmış bayat ekmekleriniz bile kuşlar için karnını doyurmak demektir.
  • Süt, peynir, yoğurt takviyesi yapabilirsiniz. Makarna haşlayabilirsiniz, katı yumurtayı kabuğu ile verebilirsiniz, doğal kalsiyum sağlar
  • Kışın çok soğuk gecelerde en azından korunaklı bir yere alabilir ya da bir büyük kartona, tahta bir paletin üzerine eski bir battaniye koyarak biraz ısınmasına katkıda bulunabilirsiniz.
  • Sürekli baktığınız bir hayvansa lütfen aşılatın özellikle yavruların yaşaması için çok önemlidir karma aşı yapılması.
  • İç /dış parazit tüm kedi / köpekler için düzenli olarak yapılmalıdır, oldukça düşük maliyetli bir işlemdir ve tüm veterinerlerden elde edinilebilir.
  • Eğer hayvanda bir hastalık belirtisi görürseniz, gözleri akıyor, burnu akıyor, halsiz, bir yerinde yara açılmış vs, lütfen ya Belediye Veterinerini arayın ya da en yakın veterinere başvurun. Bazen basit bir ilaç tedavisi ile bir hayvanın hayatını kurtarabilirsiniz.

HAMİLELİK VE EVCİL HAYVANLAR

DSC_1380

Evcil hayvanların terk edilmesinin belli başlı sebeplerinden biri de Hamilelik! Maalesef halk arasında tamamen yanlış olan böyle bir inanış var halbuki tıbbi olarak hamileyken evde hayvan beslemenin hiçbir sakıncası yoktur.

Bu konuda Prof. Dr. H. Alper Tanrıverdi’nin sözlerine kulak verelim:

Gebelik döneminde kedi ve köpek beslenmesi

Gebelik döneminde kedi ve köpek beslenmesi ile ilgili halk arasında yaygın olarak yanlış birçok düşünce bulunmaktadır. Genel olarak tıbbi anlamda gebelikte evcil hayvan grubundan kedi ve köpeklerin beslenmesinin, ya da aynı evde bakımlarının sürdürülmesinin bir sakıncasının olmadığı söylenebilir. Tabi ki burada gebelik sırasında kedi ve köpek beslemeye devam etmek isteyen kadınların evcil hayvanlarının tüm bakımlarını, ilaç ve aşılamalarını kesintisiz sürdürmelerinin bir zorunluluk olduğu da vurgulanmalıdır.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi için:

http://www.alpertanriverdi.com/hasta-bultenleri-perinatoloji/gebeliktekedi-ve-kopek-beslenmesi/

BEBEKLER VE EVCİL HAYVANLAR

bebek-kopek

Alın size bir başka yanlış ve temelsiz inanış daha! Bebekle evcil hayvan aynı evde olmaz. Bal gibi olur! Araştırmalar, evde hayvanla büyüyen bebeklerin çok daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca doğaya, hayvanlara daha saygılı, sevgi dolu bireyler olmasına çok büyük katkısı var. Özellikle doğaya saygının çok da gelişmediği bizim gibi toplumlarda çocuklarımızın hayvanlarla iç içe yetiştirilmesi son derece faydalıdır.

Bu konuda bir çok araştırma mevcut, bir tanesi Finlandiya’da 397 bebekle yapılan kapsamlı bir araştırma – ebeveynlerin 9. haftadan 52. haftaya kadar bebeklerinin ilk yılı boyunca, sağlık raporlarını içeren günlük kayıtlar tutulmuş. Sonuçta evlerinde köpek ya da kedi besleyen bebeklerin öksürük, hırıltı, burun akıntısı veya tıkanıklığı gibi solunum yolu hastalıklarında yüzde 30, yüksek ateş ve kulak enfeksiyonlarında ise yüzde 50’ye yakın bir oranda azalma olduğu gözlenmiş.

Bu haberin ayrıntıların için:

http://www.radikal.com.tr/saglik/kopek_ve_kedi_bebekler_icin_saglik_kaynagi-1093667

KAZA GEÇİRMİŞ YA DA ZEHİRLENMİŞ BİR HAYVAN GÖRDÜĞÜNÜZDE

yarali

Kaza geçirmiş, zehirlenmiş ya da hasta yerinden kalkamayan bir kedi ya da köpeğin bir telefonunuzla hayatını kurtarabilirsiniz. Eğer Çeşme sokaklarında böyle bir hayvana rast gelirseniz, lütfen duyarsız kalmayın, öncelikle Belediye Veterinerini sonuç alamazsanız da Derneğimizi aşağıdaki numaralardan arayın. Yardım gelene kadar hayvanın başından ayrılmayın ve gerekiyorsa gelen ekibi telefonla yönlendirin.

Çeşme Belediye Veterineri

Tel: 0533 6875620

ÇESAL Dernek

Tel: 0530 9410568

Ayrıca hayvanı güvenli ellere teslim ettikten sonra da zehirlenme, darp ya da tecavüz vakası ise lütfen bağlı bulunduğunuz yerel güvenlik birimlerine suç duyurusunda bulunun ve derneğimizi de haberdar edin. Suç duyurusunu bizzat bulan kişinin yapması çok önemlidir biz sizin yerinize yapamayız ancak gerekirse dosyanın takipçisi oluruz.

Bu konuda da sizlerin yardımına çok ihtiyacımız var – ELELE VERELİM, YAŞATALIM…